Veel bouwplaatsen gevaarlijk

Zeker éénderde van alle bouwplaatsen die de Arbeidsinspectie in juni heeft gecontroleerd, is onveilig bevonden. Het werk is vorige maand op ten minste 130 bouwplaatsen stilgelegd, totdat verbeteringen werden doorgevoerd. Dat heeft de Arbeidsinspectie vandaag bekend gemaakt.

De inspectiedienst van het ministerie van Sociale Zaken heeft in juni in totaal 440 contrôles uitgevoerd in de bouw. Daarbij werden ruim 380 overtredingen geconstateerd. Het merendeel van de overtredingen, ongeveer zestig procent, heeft te maken met valgevaar. Vaak ontbraken leuningen langs platte daken, bleken steigers onvoldoende beveiligd of waren er open gaten in hogergelegen verdiepingen.

De Arbeidsinspectie heeft in totaal zeventig boetes uitgedeeld, waarvan zeven aan werknemers die geen beschermingsmiddelen droegen. De contrôles waren onderdeel van een Europese inspectiecampagne van bouwplaatsen. In de bouw vallen jaarlijks ongeveer 25 doden. Dat is een kwart van het totaal aantal doden door bedrijfsongevallen in Nederland.