LPF wil verlof TBS patiënt aan banden leggen

Dark-D en PIM4EVER hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gisteren meldden we jullie dat Theo H. meer overlegmogelijkheden gaat krijgen over zijn TBS opvang. De LPF laat vandaag weten juist deze vrijheden in te willen perken.

Met een forse beperking van de vrijheid voor TBS'ers wil de Tweede Kamerfractie van de LPF een einde maken aan wat de partij "gokken met mensenlevens'' noemt. Onbegeleid verlof en het vrijlaten van seksuele psychopaten en onverbeterlijke gestoorden is te gevaarlijk, vindt LPF-Kamerlid Eerdmans.

Hij presenteerde vandaag een plan van aanpak. De LPF is van mening dat de samenleving beter moet worden beschermd tegen TBS'ers. De afgelopen jaren is het een aantal keer voorgekomen dat TBS patiënten op verlof in de fout gingen of zelfs niet terugkeerden.

Eerdmans gaf als voorbeeld de moord op de tachtig jaar oude Hagenaar Piet van Harpen in januari. Ook noemde Eerdmans de moord op de 27-jarige Tjirk van Wijk.

Ieder jaar worden er ongeveer 50.000 verloven aan TBS patiënten toegekend. Volgens minister Donner van Justitie is het haast onmogelijk om altijd een risicotaxatie te maken. Eerdmans zei daarop dat het hier om 700 personen gaat. Hij vindt het onverstandig en onverantwoord om mensen zonder risicotaxatie met verlof te laten gaan.

Het LPF-Kamerlid geeft aan dat rechters in zestig procent van de gevallen tegen het advies van de deskundigen handelen, als ze een verlof toestaan. Eerdmans is van mening dat rechters dan gedwongen moeten worden een tweede advies te vragen aan andere deskundigen. Rechters zouden alleen om zwaarwegende redenen van een advies mogen afwijken.