LBR: AEL wordt negatief benaderd

Het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR), heeft een media-onderzoek naar de beeldvorming van de Arabisch Europese Unie (AEL) in de dagbladpers laten uitvoeren. De hoofdconclusie uit het onderzoeksverslag is dat de dagbladpers, in zowel Nederland als BelgiŽ, bijdraagt aan negatieve beeldvorming van de AEL.

Het onderzoek werd gedaan door Liesbeth Tillema van de Rijksuniversiteit Groningen (studie Communicatie- en Informatiewetenschappen). Zij nam 248 artikelen door uit zes dagbladen (De Morgen, Gazette van Antwerpen, De Standaard, de Volkskrant, NRC Handelsblad en Trouw), waarbij zij de artikelen analyseerde aan de hand van de woordkeus, koppen en thema's die de bladen gebruikten bij publicaties over de AEL en haar leden.

Tillema concludeert dat je als nieuwe partij zijnde vooral in het nieuws komt, wanneer je als radicaal en bedreigend wordt ervaren. Nieuwe partijen staan volgens haar voor een dilemma: willen ze aandacht, dan moeten ze blijkbaar provoceren. Politiek en media zouden volgens haar meer aandacht kunnen schenken aan wat voor gevolgen dit heeft voor het democratisch proces.