VS willen Noord-Korea niet aanvallen

Talk2me had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Amerikaanse regering denkt erover om met Noord-Korea een niet-aanvalsverdrag af te sluiten. Als tegenprestatie willen de VS de nucleaire faciliteiten van Noord-Korea gaan ontmantelen. Dat meldde The Washington Post dinsdag.

De VS hopen op deze manier het hoogoplopend conflict met Pyongyang met een sisser te laten aflopen. Eerder dreigden de VS nog om Noord-Korea aan te vallen.

De VS zullen het plan presenteren tijdens een overleg met Noord-Korea. Hierbij zullen ook vertegenwoordigers van China, Japan en Zuid-Korea aanwezig zijn. Het laatste overleg met Noord-Korea vond in april plaats.

De ruzie tussen de twee landen duurt al negen maanden. In oktober liet het communistische regime de Amerikanen weten in het geheim aan een kernwapenprogramma te werken.

De regering in Pyongyang eist al langer dat de regering-Bush een non-agressiepact tekent. Pas daarna willen de Noord-Koreanen eventueel praten over het stoppen van het nucleaire programma. Washington heeft steeds laten weten nucleaire chantage niet te belonen.

Het Witte Huis sprak in de loop van de dag het bericht van een aanbod tot een niet-aanvalsverdrag tegen. ,,Onze positie blijft gelijk'', zei woordvoerder Scott McClellan. Ook zei het dat ,,natuurlijk alle opties open blijven'' en dat er een diplomatieke oplossing wordt gezocht voor het conflict.