Amnesty: VS schenden mensenrechten in Irak

P-Brain vertaalde voor ons het volgende bericht, waarvoor dank!

Amnesty International heeft zondag Amerikaanse troepen beschuldigd van 'zeer ernstige' schendingen van de mensenrechten in Irak. De organisatie zegt ook dat het de toegang wordt geweigerd tot duizenden gevangenen die worden vastgehouden zonder dat zij in staat van beschuldiging zijn gesteld.

Amnesty-woordvoerster Judit Arenas Licea beweerde dat sommige Iraki's gedwongen werden om 48 uur lang in de verzengende hitte te staan in detentiecentra van de VS, met slechte sanitaire voorzieningen en zonder dat familie informatie had over hun toestand.

"We zijn teleurgesteld dat de mensenrechten als een excuus werden gebruikt om de oorlog te beginnen, maar dat nu de mensenrechten van de Irakezen worden geschonden," aldus Licea, die verder de toestanden op andere plekken zoals de eens zo beruchte Abu Ghraib gevangenis van Saddam Hoessein veroordeelde.

Een team van een onafhankelijke 'rechtenwaakhond' uit Londen doet op het moment Irak aan om verklaringen af te nemen van mensen die gevangen werden gehouden en later zijn vrijgelaten door Amerikaanse troepen. Ook wil het team praten met mensen die nu nog worden vastgehouden.

Het team onderzoekt ook misdaden onder het Saddam-regime, hoewel de meeste mensen die door hem werden vastgehouden nu vrij zijn. En hoewel sommige gevangen Irakezen door binnenvallende troepen zijn vrijgelaten, zitten velen nog in gevangenissen zonder contact met familie of advocaat, aldus Licea.

Sommige Irakezen worden door de Amerikanen vastgehouden in het Abu Ghraib-complex vlakbij Bagdad, één van de meest gevreesde gevangenissen onder Saddam, tegenwoordig zwaar bewaakt door VS-soldaten. Volgens Licea hebben Amerikaanse troepen daar op 13 juni de gevangene Alaa Jassem doodgeschoten, terwijl zij andere gevangenen ervan probeerde te weerhouden in opstand te komen tegen de slechte omstandigheden.

De VS weigert alle commentaar en heeft diverse verzoeken van Amnesty om de gevangenissen te mogen bezoeken afgewezen.