Overheid manipuleert gegevens Schiphol

"De overheid heeft doelbewust een gecompliceerd systeem van geluidsnormen gekozen voor Schiphol. Daardoor is de overlast amper te controleren en heeft Schiphol meer vrijheden."

Deze uitspraak is gedaan door oud-voorzitter Berkhout van de commissie geluidsoverlast Schiphol. Hij zei dit zaterdag in het Radio 1 Journaal. Het is bovendien dezelfde commissie die de het ministerie van Verkeer en Waterstaat van adviezen voorzag. De ingewikkelde geluidsnormen zijn volgens Berkhout eerder in het voordeel van Schiphol, dan die van de omwonenden.

De commissie had van het ministerie van Verkeer en Waterstaat opdracht gekregen, om te onderzoeken hoe de geluidsoverlast rond Schiphol in de toekomst optimaal kon worden gemeten. "Ik kwalificeer het echt als geklungel." Professor Berkhout zegt dat er sprake is van "duidelijke onwil" om een duidelijk en overzichtelijk systeem van geluidsnormen in te voeren, waarbij meteen te zien is of Schiphol té veel geluidsoverlast produceert.

Meningsverschillen met staatssecretaris Schultz van Verkeer en Waterstaat leidden er toe, dat de commissie eind vorig jaar haar opdracht inleverde. Een nieuwe commissie is reeds aan de slag gegaan. Deze commissie wordt geleid door oud-CDA-senator Eversdijk.

Sinds het begin van de maand is het aantal klachten over geluidsoverlast rond Schiphol aanzienlijk toegenomen. Met name het gebruik van de vijfde baan leidde tot meer klachten.