Advocaat Krekar wil Donner aanklagen

KrekarVictor Koppe, de Nederlandse advocaat van de Irakees Mullah Krekar, wil minister Donner van Justitie aansprakelijk stellen voor zijn handelen rond de uitlevering van Krekar aan Noorwegen. Koppe zei dit vanavond in het NOS-journaal. Krekar is de leider van de fundamentalistische Koerdische groep Ansar al-Islam, die verdacht werd van banden met al-Qaeda; Noors onderzoek sprak dat deze week tegen.

Volgens Koppe wilde Donner het de Amerikanen ''naar de zin maken", door Krekar kort voor de oorlog tegen Irak monddood te maken. Krekar werd eerst in Nederland vastgezet en toen ineens naar Noorwegen uitgewezen, terwijl Krekar hier asiel had aangevraagd. Donner handelde hiermee in strijd met de wet en met allerlei verdragen, aldus Koppe.

Het is nog onduidelijk wanneer Koppe de nieuwe juridische procedure begint tegen Donner. Er loopt nog een aantal beroepsprocedures. Eén daarvan loopt bij de rechtbank in Haarlem. Koppe vindt dat Krekar vier maanden onterecht in de cel heeft gezeten en eiste onlangs een schadevergoeding van 100.000 euro voor zijn cliënt. De rechtbank in Haarlem doet in deze zaak uitspraak op 6 augustus.

Ansar al-Islam is volgens onder meer de VS een terreurbeweging met banden met figuren van Osama bin Ladens al-Qaeda. Dorpen waarvan de Amerikanen meenden dat er leden van Krekars groep huisden, zijn bij de aanval in Irak zwaar gebombardeerd. Er vielen tientallen doden. Ansar al-Islam zou ook betrokken zijn geweest bij pogingen om chemische en biologische wapens te vervaardigden. Krekar haalde ook het nieuws toen hij dreigde met een jihad tegen de VS.