Afluisteren advocaten is toegestaan

De Nederlandse Politie en justitie kunnen gewoon doorgaan met het aftappen van vertrouwelijke telefoongesprekken tussen advocaten en hun cliënten. Het continu opnemen van deze gesprekken is wel degelijk toegestaan, volgens het ministerie van Justitie.

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) concludeert na onderzoek echter, dat de huidige luisterpraktijken 'onrechtmatig' zijn.

Uit een gisteren gepubliceerd rapport van de privacywaakhond blijkt dat justitie op grote schaal telefoongesprekken tussen advocaten en hun cliënten afluistert. Dit gebeurt vooral in zaken van zware criminaliteit. Het CBP vindt dat in strijd met de wet.

Het CBP vindt dat advocaten een bijzondere positie van beroepsgeheimhouders hebben. Daarom zouden politie en justitie niet vertrouwelijke communicatie tussen raadslieden en hun cliënten mogen afluisteren en registreren.Dit gebeurt nu echter wel. "Een cliënt moet te allen tijde vertrouwelijk met zijn advocaat kunnen communiceren. Anders vervalt een belangrijke waarborg in ons rechtssysteem", aldus een woordvoerder van het CBP.

Een woordvoerder van het ministerie spreekt dat tegen. "We moeten alles kunnen tappen. De inhoud van een gesprek is bepalend." Daarbij hoort volgens hem dan ook onbedoelde 'bijvangst'. "Pas als blijkt dat het over een concrete zaak gaat, moeten we het gesprek wissen. Het afgetapte materiaal mag dan ook niet gebruikt worden voor opsporingsonderzoek en bewijsvoering voor de rechter."