De Efteling vorig jaar het populairst

De Efteling was vorig jaar de populairste bestemming onder dagjesmensen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen bezochten het sfeervolle pretpark in het Brabantse Kaatsheuvel. De Amsterdamse rondvaarten en de Floriade behaalden respectievelijk de tweede en derde plaats. Dat blijkt uit cijfers van Toerisme Recreatie Nederland (TRN).

Ook populair is het zogenoemde 'recreatief winkelen', getuige de vierde plaats voor Factory Outlet Centre Batavia Stad in de lijst van favoriete dagjes uit. Het is ook opvallend dat er maar liefst zeven dierentuinen in de top 20 zijn geëindigd. Burgers' Zoo was daarbij, met 1.620.000 bezoekers, het populairst.

Madurodam, Diergaarde Blijdorp, De Keukenhof en de Scheveningse Pier waren vorig jaar minder in trek. Het Van Gogh Museum deed het goed: Van Gogh & Gauguin is volgens TRN de best bezochte tentoonstelling ter wereld. Ook het Anne Frank Huis en het Rijksmuseum draaiden in 2002 jaar een prima jaar.

De musea en de attracties zijn positief over de zomer van dit jaar. Maar liefst de helft van de dagrecreatieondernemingen verwacht deze zomer meer bezoekers dan vorig jaar. Een nieuwe attractie of een nieuwe tentoonstelling zijn belangrijke oorzaken voor dit positieve denken.