Schulz hervat keiharde kritiek op ItaliŰ

De Duitse europarlementariŰr Martin Schulz wiens kritiek op de Italiaanse premier Berlusconi eerder uiteindelijk leidde tot een rel in het Europese Parlement, heeft de kritiek op de EU-voorzitter hervat.

Vorige maand zei Schulz onder meer dat ItaliŰ nu erger de grondrechten schendt dan Oostenrijk met de extreemrechtse FPÍ van J÷rg Haider in de regering. Ook beschuldigde hij Berlusconi er van dat zijn politieke functie botste met diens grote belangen in de media. Berlusconi reageerde daar toen op door Schulz de rol van SS-kampcommandant in een film over de Tweede Wereldoorlog aan te bieden.

Vandaag zei Schulz in een Duits tv-programma dat de Italiaanse regering racistisch is. Volgens de SPD-politicus is in ItaliŰ ''puur en simpel een racistische regering aan de macht''. Dat is iets waar men rekening mee moet houden, naast de dubieuze juridische politiek van de Italiaanse regering, aldus Schulz. De kritiek van Schulz richt zich onder meer op de Italiaanse politicus Umberto Bossi, leider van de regeringspartij Lega Nord. Deze derde man in de regering van Berlusconi zou met diens zware uitspraken over illegale migranten het handvest van grondrechten van de toekomstige EU-grondwet al bij voorbaat zwaar geschonden hebben.