Kroongetuige Wijker-zaak blijft gegijzeld

De kroongetuige rond de moord op de Bergense restauranthouder Willem Wijker, Cor van B., blijft in gijzeling. Vandaag had hij weer moeten getuigen maar hij hield, net als afgelopen vrijdag, zijn kaken stijf op elkaar. Zijn gijzeling is door het Hof met één week verlengd.

Het hof acht het van groot belang, om de betrouwbaarheid van de eerdere verklaring van Van B. goed te kunnen inschatten, dat hij opnieuw getuige doet van de zaken rondom de moord. Van B. zwijgt echter al anderhalf jaar en bracht daar vandaag geen verandering in. Waarom hij niet wil verklaren, blijft onduidelijk. Hij gaf in een besloten zitting aan bedreigd te worden, maar wilde niet ingaan op de vraag hoe en door wie.

Van B. heeft ooit bij de rechter-commissaris gezegd dat de twee mannen die vastzitten voor de moord, de 33-jarige Steef van de M. en de 28-jarige Willem G., pal na de moord bij hem thuis kwamen om van kleding te verwisselen omdat er ''iets heel erg fout'' was gegaan. Ook zouden zij het moordwapen bij hem achtergelaten hebben. Het moordwapen kon later op aanwijzingen van Van B. uit het Noord-Hollandskanaal worden gevist.

Van de M. en G. werden door de rechtbank in Alkmaar vorig jaar veroordeeld tot 20 en 12 jaar cel. Die straf kregen ze niet alleen voor de moord maar ook voor een groot aantal andere misdaden.

Op 21 juli gaat het hoger beroep verder.