Winkeldief: ''Ik was bijna dood''

De winkeldief die vorige week in Ouderkerk aan den IJssel door drie winkeleigenaren in elkaar werd geslagen, beweert bijna bezweken te zijn aan de verwondingen die hij daarbij opliep. De dief in kwestie, de dakloze heroïnejunk Hendrik Ziel, zegt in een interview: ''Negen uur heb ik op de operatietafel gelegen, m'n milt is verwijderd en ik heb een maagbloeding en twee gebroken ribben opgelopen. Ik heb maar liefst zes liter bloed toegediend gekregen''.

Ziel werd aangepakt door drogist Ceelen, groenteboer Boers en diens broer toen hij chocoladenootjes had gestolen. ,,Ik wilde eten hebben of iets wat ik kon verkopen. Ik ben alle winkeltjes binnen geweest, maar er was niet veel voor me bij. Bij de supermarkt heb ik twee van die breezertjes meegenomen en opgedronken. Verder alleen een zakje chocoladenootjes bij de groenteboer.''

Volgens de broodmagere Ziel pakten ze hem op een bankje bij het winkelcentrum met z'n tweeën vast en begon de ander hem te schoppen en te slaan. ''Ik heb me losgerukt, maar ik viel op de grond. Ze pakten me weer vast en schopten me alle drie in m'n buik en tegen m'n benen. Toen ze me eindelijk loslieten, ben ik op m'n fiets gestapt en hard weggereden.''

In de krant las de gemolesteerde winkeldief dat mensen beweerden dat het niet ernstig kon zijn, omdat hij nog kon wegfietsen: ''Maar mijn milt is pas 's nachts gebarsten. Toen ik in het ziekenhuis aankwam, ben ik direct urenlang geopereerd en heb vervolgens twee dagen op de intensive care gelegen. Het ziekenhuis deed aangifte van de mishandeling. Zelf was ik te zwak om te praten'', aldus Ziel.

De gebroeders Boers zitten nog steeds in de cel en moeten waarschijnlijk volgende week donderdag voor de raadkamer verschijnen, die dan opnieuw beslist over hun hechtenis. Drogist Ceelen in op vakantie maar zal bij terugkomst worden ingesloten.