Vulkaan op Montserrat weer actief

Just-Dennis stuurde ons via de newssubmit dit geheel herschreven bericht, waarvoor onze dank!

De vulkaan op het Caribische eiland Montserrat, die in 1997 de Britse kolonie voor een groot deel verwoeste, is weer actief.
Door de dikke aswolken zijn vluchten naar sommige van de bovenwindse eilanden in het Caribisch gebied niet mogelijk en is het Nederlandse eiland Sint Maarten gedeeltelijk bedekt onder een dikke laag as.

Zaterdagnacht storte een deel van de top van de Soufriere Hills-vulkaan in, wat een lawine van stenen stof en as veroorzaakte en een aantal leegstaande huizen bedolf. Door de zware as braken takken van bomen af. Door het slechte zicht zou één man zijn omgekomen bij een ongeluk met zijn auto, aldus de politie.

In 1995 kwam de Soufriere Hills-vulkaan tot leven en twee jaar later verwoestte hij het zuidelijke deel van het eiland, inclusief de hoofdstad Plymouth.
Ooit was Montserrat een zeer populaire vakantiebestemming met een relatief succesvolle landbouwsector, maar de as heeft de grond vervuild en de toeristen kiezen tegenwoordig liever voor een eiland zonder vulkaan.

De site van de Montserrat Volcano Observatory: http://www.mvo.ms/