Gadhafi: "Alleen homo's kunnen aids krijgen"

hardcorealways had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Heteroseksuele Afrikanen hoeven niet bang te zijn voor aids. Dat beweerde Moammar Gadhafi, leider van Libië, zaterdag op een conferentie van Afrikaanse landen in Maputo, Mozambique.

Dit voorval geeft weer eens aan dat kolonel Gadhafi soms niet bepaald subtiel uit de hoek kan komen. Via zijn tolk zei Gadhafi zaterdag: "Het enige wat je hoeft te doen, is je aan de regels houden. Als je hetero bent, heb je niks te vrezen van aids."

De andere Afrikaanse leiders op de conferentie lachten maar een beetje om deze opmerking. Zij geloofden waarschijnlijk niet dat de 29 miljoen mensen die ten zuiden van de sahara besmet zijn met het hiv-virus allemaal homoseksueel zijn. In dat gebied zijn inmiddels 17 miljoen mensen overleden aan de ziekte aids.

Deze opmerking was niet de enige twijfelachtige opmerking van Gadhafi die dag. Toen hij later veertig Afrikaanse leiders toesprak, zei hij dat de mensen ook niet bang hoeven te zijn voor muskieten en tseetseevliegen, die de ziektes malaria en slaapziekte overbrengen. Volgens Gadhafi vormen die insecten Gods leger, dat Afrika beschermt tegen indringers van buiten dat continent. Als die indringers op hun continent komen, krijgen ze malaria en slaapziekte, zei Gadhafi. Ieder jaar sterven 5 miljoen Afrikanen aan malaria en 25.000 aan slaapziekte.