Italiaanse rivieren dreigen op te drogen

De hitte en aanhoudende droogte veroorzaken nu ook in Italië grote problemen. De waterstanden in de grootste rivier van het land, de Po, zijn flink gedaald. Het water staat zo'n 24 centimeter lager dan twee weken geleden.

Gevolg hiervan is dat scheepvaart niet meer kan op de rivier, vanwege de waterstand. Bovendien bestaat er de kans dat waterkrachtcentrales in de Po vlakte stil komen te liggen, waardoor de stroomproduktie in gevaar komt.

Sinds eind april heeft het in veel regio's van Italië niet meer of nauwelijks geregend. Het wordt in de felle zon bijna overal meer dan 30 graden en de luchtvochtigheid is hoog. Dat betekent dat de warmte ondraaglijk is. Vrijdag noteerde Florence 's lands hoogste temperatuur met 34,6 graden.

De voorspellingen beloven niet veel goeds. Het lijkt er zelfs op dat de droogte en hitte de komende dagen erger gaat worden. Er wordt verwacht dat dee temperatuur nog iets hoger zal oplopen (35 graden en meer).

Landbouwers vrezen dat de maisoogst voor een gedeelte als verloren beschouwd kan worden. Voor Lombardije (Noord-Italie) zal waarschijnlijk binnenkort de noodtoestand worden uitgeroepen.