Ongelofelijke reis bijna ten einde

Beetle had ons via de newssubmit een herschreven bericht gestuurd. Ook Linz bedankt voor je bijdrage.

Een groep van duizenden rubberen eenden zal een dezer dagen aanspoelen op de kust van New England (Australië), na meer dan tien jaar op zee te hebben gedobberd. De eenden zijn in 1992 over boord geslagen van een containerschip, dat onderweg was van China naar Seattle in de Verenigde staten.

Gedurende de reis van de eenden, die voerde over drie wereldzeeën, werden de kunststof beesten gevolgd door wetenschappers. Dit onderzoek heeft waardevolle informatie opgeleverd over stromingen in het oppervlaktewater.

De eenden zullen, gebutst en gebleekt, aanspoelen na een reis die voerde door de poolwateren, de stille oceaan en de Atlantische oceaan.

Elf jaar geleden ging vanaf de 45ste breedtegraad de reis eerst richting Alaska. De Beringstraat werd bereikt in 1995. Er wordt aangenomen dat de eenden geruime tijd vast hebben gezeten in het ijs. Rond 2000 werden de eenden gesignaleerd rond IJsland. Een jaar later werden ze gezien in de Noord Atlantische wateren ongeveer waar de Titanic zonk. De groep raakte vervolgens verspreid. Een gedeelte ging richting Europa, anderen zijn terecht gekomen in Hawaï.

De eenden zaten in een container, die samen met 350 andere containers destijds overboord sloegen. Milieuorganisaties proberen nu duidelijk te maken hoe groot het probleem is van overboord geslagen goederen. Ten minste 10.000 containers gaan jaarlijks verloren. Dit veroorzaakt grote schade voor de natuur en de scheepvaart.