Jeugdzorg wil babyluiken plaatsen

Het Bureau Jeugdzorg Amsterdam is van plan om zogenaamde babyluiken te gaan plaatsen. De luiken zijn bedoeld om een moeder (anoniem) haar pasgeboren kind achter te laten. Voorzitter W. Janssen zei dat gisteren in het tv-programma TweeVandaag.

Aanleiding van dit plan is het groeiend aantal vondelingen in de hoofdstad: deze week twee en dit jaar in totaal al vijf. Er is volgens Janssen nog geen sprake van een trend, maar wel van een zorgwekkende ontwikkeling.

Het belangrijkste argument voor een babyluik is volgens hem het recht op leven van het kind. Vaak verdringen vrouwen die in een noodsituatie verkeren dat ze zwanger zijn. Als het kind dan wordt geboren, moeten ze heel snel een beslissing nemen. Met een babyluik wil Bureau Jeugdzorg de overlevingskansen van het kind vergroten.

Het toenemende aantal migranten en illegalen is volgens Janssen ook een argument voor het babyluik. Zwangere vrouwen uit de laatste groep durven meestal niet naar hulpverlening te gaan, omdat ze dit als riskant zien.

Het idee voor een babyluik ontstond enkele jaren geleden in Johannesburg, waar een kerk een luik in een muur aanbracht. In Duitsland hebben protestantse kerken en ziekenhuizen inmiddels meer dan veertig 'Babykleppen' in gebruik. Janssen is van plan de situatie in Duitsland te onderzoeken voordat er een definitief besluit wordt genomen.