''Extremisme hoort in islam niet thuis''

Volgens sjeik Tantawi, de hoogste geestelijke leider van Egypte, is er voor extremisme geen plaats in de islam. Hij zei dat vandaag tijdens een congres van islamitische schriftgeleerden uit 33 landen, even buiten de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur.

De invloedrijke grootmoefti van de prestigieuze al-Ahzarmoskee annex universiteit, noemde tijdens een toespraak het extremisme de vijand van de islam. Ook zei hij dat terreurdaden in naam van de jihad niet gerechtvaardigd zijn: ,,Jihad is toegestaan om je land te verdedigen, om de onderdrukten te helpen. Het verschil tussen jihad in islam en extremisme is als het verschil tussen hemel en aarde''.

Tantawi, wiens al-Azhar de hoogste autoriteit binnen de sunnitische islam geldt, vindt zelfmoordaanslagen door moslims ongewettigd, ůůk tegen IsraŽl. Begin april zei hij overigens nog dat zelfmoordaanslagen tegen de Amerikaanse en Britse troepen in Irak volgens de islamitische religieuze wetten wel waren toegestaan.

''Hand in eigen boezem''

Op hetzelfde congres zei gisteren de premier van MaleisiŽ, Mahathir Mohammed, dat moslims de tegenslag waarmee zij wereldwijd kampen alleen aan zichzelf te danken hebben. Mahathir waarschuwde verder dat het moslimterrorisme de islam niet zal redden.

De moslimgemeenschap maakt ťťn zesde van de wereldbevolking uit, maar laat zich volgens Mahathir door niet-moslims onderdrukken en wordt ook in een oorlog gemakkelijk verslagen: ,,Moslims moeten hun godsdienst nieuw leven inblazen. Tot hiertoe hebben zij niet geprobeerd iets aan hun lot te veranderen, en zijn zij zwak en achtergesteld. We zouden eerder een langetermijnvisie moeten uitwerken, om op elk vlak uitmuntend te kunnen zijn''.

Tegen de aanwezige moslimgeleerden zei de premier dat moslims de hand in eigen boezem moeten steken, en dat zelfmoordaanslagen de islam niet in ere kunnen herstellen. Ook groeperingen die de islam voor politieke doelwitten misbruiken, maken hem achterdochtig.