Belhuizen lichtten bedrijven op

Belhuizen in de grote steden hebben tientallen Nederlandse ondernemingen fiks gedupeerd door grootschalige telefoonfraude. Criminele organisaties konden de speciale toegangscodes kraken van de telefooncentrales van de ondernemingen. De belhuizen konden met die codes via de telefooncentrales van deze bedrijven voor honderdduizenden euro's naar het buitenland bellen.

In november heeft de politie al de twee hoofdverdachten gearresteerd: een 63-jarige man uit Diemen en een 37-jarige man uit Amsterdam. Beiden zijn van Pakistaanse afkomst en hebben de Surinaamse nationaliteit.

Het complete politie-onderzoek was erg complex en heeft tot deze week geduurd. Door de complexiteit kon het fraudeteam zich toespitsen op slechts drie belhuizen. Niet uitgesloten wordt dat er veel meer belhuizen bij betrokken zijn.

Gisteren nog maakte de gemeente Rotterdam bekend dat het belwinkels (belhuizen) die overlast veroorzaken gaat aanpakken. Bewoners van Rotterdam-Zuid hadden geklaagd over de shops die in dat stadsdeel als paddestoelen uit de
grond schieten.

Volgens omwonenden veroorzaken de winkels veel geluidsoverlast en zouden ze een dekmantel voor criminele activiteiten zijn.

Ook Amsterdam kampt met overlastgevende belhuizen, vooral in stadsdeel Zeeburg. De gemeente is bezig met een stadsbreed onderzoek naar de activiteiten van de belwinkels.