Bush wil geen militairen naar Liberia sturen

De Amerikaanse president Bush heeft, tijdens zijn bezoek aan Liberia, zijn Zuid-Afrikaanse ambtgenoot Mbeki beloofd dat de VS zich met de crisis in Liberia zal bemoeien. Bush heeft niet beloofd om Amerikaanse militairen naar Liberia te sturen.

In Pretoria liet de Amerikaanse president weten liever geen troepen te sturen, omdat deze al druk genoeg zijn met missies in Afghanistan en Irak. "We willen onze troepen niet te zwaar belasten", aldus de president. Volgens Bush heeft de VS vele bataljons Afrikaanse militairen opgeleid om "zichzelf te helpen". Daarnaast vindt Bush dat de Verenigde Naties een grotere rol moet gaan spelen.

Bush heeft tijdens zijn bezoek in Zuid-Afrika een groot bedrag toegezegd in de strijd tegen aids. Eerder liet de president in zijn 'State of the Union' weten vijftien miljard dollar uit te willen trekken voor de bestrijding van de epidemie, waarmee ťťn op de negen Zuid-Afrikanen is besmet.

Bush en Mbeki spraken ook over de internationale handel. De VS willen verschillende handelsbelemmeringen opheffen om zo de economie in Zuid-Afrika een impuls te geven. Daarnaast zijn beide leiders het eens geworden over Zimbabwe. Zowel Bush als Mbeki vinden dat er snel politieke en sociale veranderingen in het Zuid-Afrikaanse buurland moeten komen.