Ruimtevaartpak voor zongevoelige mensen

Het Europees Ruimtevaart Agentschap (ESA) heeft een bijzonder ruimtevaartpak ontwikkeld voor patiënten met een levensbedreigende overgevoeligheid voor zonlicht. Het pak is vooral bedoeld voor kinderen die zo veilig kunnen buiten spelen.

Zo'n driehonderd Europeanen, voornamelijk kinderen, hebben een bepaalde genetische afwijking en zijn daardoor extreem overgevoelig voor ultraviolette straling van de zon. Blootstelling aan UV-stralen brengt bij deze patiënten ernstige schade toe aan huid en ogen en kan uiteindelijk leiden tot kanker.

Het pak bestaat uit twee delen: een afzonderlijk deel ter bescherming van hoofd en gezicht en een pak dat de rest van het lichaam bedekt. Er is gebruik gemaakt van een speciale coating die ook voor ruimtevaartuigen wordt gebruikt om een volledige UV-bescherming te kunnen bieden. Bovendien is er een speciaal koelsysteem voor warm weer ontwikkeld, die onzichtbaar gedragen kan worden. De ontwerpers hielden er ook rekening mee dat het pak er voor kinderen 'cool' uit moet zien. Zo is Mauro Taliani, die heeft gewerkt voor Hugo Boss en Corpo Nove, verantwoordelijk voor het ontwerp van het pak.

Foto's van het pak kun je hier vinden.