Chileens 'dier' is waarschijnlijk walvismaag

Het onbekende 'dier' dat een paar weken geleden op de Chileense kust is aangespoeld , is waarschijnlijk niet meer dan een rottend stuk ingewanden van een walvis. Dit zegt de Franse bioloog Michel Raynal, die betrokken is bij het onderzoek naar het wezen. Eerder werd gedacht dat het zou gaan om een walvis of octopus.

Het Chileense 'zeemonster' spoelde op 24 juni aan op een strand in de buurt van het havenstadje Maullin. De onderzoekers stonden voor een raadsel. Zij konden de vormloze, grijze vleesmassa van twaalf bij zes meter groot en ťťn meter hoog niet plaatsen.

Chileense biologen meenden dat het onmogelijk een walvis kon zijn, omdat het wezen geen wervels had. Tevens dacht men aan een nieuw soort inktvis. Ook deze optie is inmiddels komen te vervallen, omdat er onder andere maar ťťn tentakelachtig uitsteeksel aan het 'dier' zat. "Ik heb geen idee wat het voor dier is, maar het is beslist geen octopus", zei de Chileense zeebioloog Sergio Letelier.

Diverse laboratoria in Frankrijk, Chili, Zwitserland en Amerika zijn bezig met het identificeren van het wezen. DNA-onderzoek moet binnenkort uitsluitsel geven.

Het is al eerder gebeurd dat er raadselachtige vleesmassa's aanspoelden op diverse stranden. Bekend is de vondst uit 1896. Op een strand in Florida vond men toen een inktvisachtig wezen. DNA-onderzoek wees nu uit dat het om een nieuw diersoort ging, aldus Raynal.

Helemaal uitgesloten dat het wezen geen 'zeemonster' is, is het dus nog niet. Raynal: "Omdat de Chileense massa erg lijkt op het 'Monster van Florida', is er een kleine kans dat het tůch gaat om een inktvisachtige die de wetenschap nog niet kent."