'Hepatitis gevaar in Turkije en Marokko reëel'

De GGD adviseert vakantiegangers die afreizen naar landen als Turkije, Egypte, Marokko en Tunesië om zich in te laten inenten tegen een hepatitis A-infectie. Volgens de GGD zijn veel Nederlanders zich niet bewust dat ze ook in deze landen gevaar lopen op besmetting met de ziektekiem die geelzucht kan veroorzaken. Jonge kinderen die het virus oplopen hebben veelal alleen wat griepverschijnselen, maar volwassenen voelen zich vaak doodziek.

Een hepatitis A-infectie is zeer besmettelijk en kan dan ook vrij eenvoudig door de lokale bevolking op toeristen worden overgedragen, zeker in landen waar de hygiënische omstandigheden te wensen overlaten. Besmetting gebeurt meestal via vervuild water of voedsel dat met besmet water in contact is gekomen. Geïnfecteerden scheiden de ziektekiemen uit via de stoelgang en pas na twee tot zes weken treden de eerste symptomen op, zoals koorts, uitputting, gebrek aan eetlust en misselijkheid.

Volgens een onlangs gepubliceerde studie is 80% van de Turkse gezinnen met zes of meer kinderen besmet met hepatitis A. Verder blijkt dat meer dan 60% van de kleinere gezinnen in Turkije, met minder dan vijf kinderen, door het virus is getroffen.