Bob Dylan pleegt plagiaat

Met dank aan cf voor het melden van dit nieuws.

Bob DylanRobert Allen Zimmerman, beter bekend als
Bob Dylan, heeft voor een aantal nummers op het album 'Love and Theft' twaalf passages gebruikt uit het boek 'Confessions of a Yakuza'. Dit is geschreven door de Japanse arts en schrijver Junochi Saga.

'Confessions of a Yakuza' is de Engelse vertaling van 'Asakusa Bakuto Ichidai', dat voor het eerst in 1989 in het Japans werd gepubliceerd. Het beschrijft het leven van de gangster Eiji Ijichi.

Het leenwerk van Dylan werd ontdekt door de Amerikaanse hoogleraar Chris Johnson, woonachtig in Japan. In een bibliotheek bladerde hij 'Confessions of a Yakuza' door en vielen de overeenkomsten met teksten van Bob Dylan's 'Love and Theft' op.

Bob Dylan - die niet bereikbaar is voor commentaar - hoeft niet bang te zijn voor een proces. Junochi Saga heeft nog nooit van de folklegende gehoord en heeft er geen problemen mee dat zijn teksten hun weg hebben gevonden in de muziek. Hij is blij dat Dylan zijn boek gelezen heeft. Bovendien heeft het voorval de verkoop van de Engelse vertaling behoorlijk gestimuleerd.

Dylan leent wel eens vaker teksten. Zo heeft hij wel eens de bijbel als 'inspiratiebron' gebruikt, maar ook literatuur. Op 'Love and Theft' citeert hij een passage uit de roman 'The Great Gatsby', van de Amerikaanse schrijver F. Scott Fitzgerald.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, leeft Bob Dylan nog steeds en treedt hij nog altijd op. In de jaren zestig en zeventig was hij mateloos populair. Tegenwoordig trekt hij nog steeds volle concertzalen, maar is zijn muziek bekend bij een selectere groep. Zijn grote doorbraak kwam met het nummer
Blowing in the Wind uit 1962. Veel van zijn nummers zijn door anderen gecovered, zoals Knocking on Heavens Door en Like a Rolling Stone.