Toename aantal moorden in Amsterdam

Amsterdam en omgeving is de laatste tijd een stuk gewelddadiger geworden. Dit jaar zijn er al 22 personen door geweldsmisdrijven om het leven gekomen. Als deze trend zich de rest van het jaar doorzet is dat bijna een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. In 2002 lag dit aantal namelijk op 25 voor het hele jaar. Vorig jaar leek er juist een dalende lijn te zijn in het aantal geweldsmisdrijven in Amsterdam.

Bij de geweldsmisdrijven zitten tenminste vijf liquidaties in het criminele milieu, waarvan de moord op topcrimineel Cor van Hout de bekendste is. Zijn partner Robert ter H. overleed kort daarna ook aan de verwondingen van de schietpartij. Begin januari werd crimineel George Pflieger gedood toen hij voor een spoorwegovergang stond te wachten.

In maart werd een Rotterdammer geliquideerd in Amsterdam-Noord en in mei vond een afrekening plaats in de PC Hooftstraat. Het meest gewelddadige misdrijf vond plaats in februari. In de Bijlmer vermoorde een vrouw haar 60-jarige moeder, haar 8-jarige dochter en een 3-jarig nichtje.

In zeker de helft van alle geweldsmisdrijven wordt gebruik gemaakt van een vuurwapen om iemand om het leven te brengen.