Complicaties bij scheiding Siamese tweeling

Artsen in Singapore zijn momenteel bezig met de operatieve scheiding van een Siamese tweeling. De Iraanse tweeling Laden en Laleh Bijani zitten al 30 jaar met de hoofden aan elkaar vast. Bij de operatie, die zondagmiddag begon, hebben de artsen een onstabiele bloedsomloop vastgesteld. Deze complicatie komt kort voor de riskante scheiding van de hersenen. Dit meldde een woordvoerder van het Raffles Hospital gisteravond.

Alhoewel de vrouwen afzonderlijk functionerende hersenen hebben, delen zij een belangrijk bloedvat in het hoofd. Eén van de twee, Ladan, heeft hiervoor een getransplanteerd bloedvat gekregen uit haar dij.

De specialisten toonden zich tot de complicatie zeer tevreden over het verloop van de scheiding. Er was al een deel van de schedel verwijderd. Dit duurde zes uur, vooral omdat het bot erg dik was. De artsen houden inmiddels rekening met een vier dagen durende operatie, in plaats van de geplande 48 uur.

De 28 artsen zijn afkomstig uit Singapore, de Verenigde Staten, Frankrijk, Japan, Zwitserland en Nepal. De operatie wordt uitgevoerd in ploegendiensten van zes tot acht uur.

Hoge kosten operatieve scheiding
Aan de scheiding van de tweeling zijn hoge kosten verbonden, die geschat worden op 300.000 dollar. De Iraanse president Khatami heeft inmiddels laten weten deze kosten op zich te nemen, aldus het Iraanse persbureau IRNA. Ook liet hij zondag al weten dat niet alleen hij, maar het hele Iraanse volk, voor de twee zussen bidt.

Ook de betrokken artsen helpen mee om de kosten te verminderen. Zij zouden inmiddels van een financiële beloning hebben afgezien.