AEL noemt dreigmail overdreven

De dreigende e-mail die naar afvallige leden van de Arabisch-Europese Liga Nederland (AEL-NL) is gestuurd lijkt wel degelijk afkomstig van Dyab Abou Jahjah. Dit weekend verzocht de VVD al, naar aanleiding van berichten daaromtrent, om een onderzoek naar de AEL.

Uit interne e-mails die in het bezit zijn van de krant BN/De Stem, en uit gesprekken met betrokkenen, blijkt dat leden die kritiek hebben op de AEL worden geschorst of kunnen rekenen op een dreigmail van AEL-leider Abou Jahjah.

De leden kregen onder meer deze tekst toegestuurd:

"Vergeet niet dat wij de AEL zijn en dat Borgerhout* niet zo ver is van Tilburg of Utrecht of Den Haag of Amsterdam. Ons Borgerhoutse legioen zal graag een bezoekje brengen aan mensen die de AEL waar dan ook willen ondermijnen en op welke manier dan ook", aldus de AEL-leider in zijn op 8 juni verzonden mail.
(* Borgerhout is de wijk in Antwerpen waar vorig jaar rellen uitbraken met jonge Marokkanen.)

Even verder schrijft Jahjah ook: "Ik eis van jullie totale discipline binnen de structuren en de hiërarchie van de AEL. De AEL is een organisatie die kapot gemaakt moet worden door zionisten en racisten. Iedere persoon die werkt aan het verzwakken van de AEL wordt hiermee gelijk gesteld omdat hij aan hen een dienst bewijst."

Overdreven

Vice-voorzitter Naïma Elmaslouhi van de AEL-NL zegt dat het 'overdreven' is te stellen dat er sprake is van bedreiging in de e-mail van Abou Jahjah. Verder wil zij er niet op ingaan omdat de mail niet door haar is geschreven. "Mijn eigen brieven staan ook op het internet en dat is niet prettig." Ook zegt ze dat er de afgelopen weken drie leden zijn geschorst die de AEL ''kapot wilden maken''.


Vooral op het forum van de internetsite Maroc.nl werd de laatste weken openlijk veel kritiek op de AEL Nederland uitgeoefend. Daarbij werden ook complete e-mailwisselingen op het forum geplaatst. Overigens distantieert het bestuur van Maroc.nl zich van een deel van die berichten, omdat die duidelijk verzonnen zouden zijn. Ze zijn daarom overgeplaatst naar een ander deel van het forum.

De AEL zelf laat via de website weten dat er een lastercampagne tegen haar gevoerd wordt. ''Wanneer er partijen en personen die bekend zijn om hun anti-islam en anti-minderheden lijn hard gaan roepen om ons tegen te werken, is er maar een logische verklaring: we zijn goed bezig'', aldus de AEL.