Wereldkampioen "vrouwensjouwen" bekend

Reno74 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Voor de zesde keer op rij is het wereldkampioenschap vrouwensjouwen een prooi voor Estland geworden. De populaire Baltische "traditional" werd ditmaal in het Finse dorp Sonkajarvi, nabij de poolcirkel, gehouden. Hier wist het Estse koppel Egle Soll en Margo Uusorg als snelste over een 250 meter lang parcours met hindernissen te dragen. Een ander Ests koppel werd tweede.

Behalve uit Estland waren er deelnemers uit onder meer Finland, Ierland en de VS. Dat dit kleine land hierbij zo succesvol is, is volgens kenners te danken aan de "Estse dracht", waarbij de vrouw haar benen tegen de zijkanten van het hoofd van de man klemt, terwijl de man haar lichaam ondersteboven op zijn rug draagt.

Overigens zijn er meerdere draagtechnieken toegestaan. Wel is het zo dat wanneer er deelneemsters zijn die niet het minimumgewicht van 50 kilo komen, zij hun gewicht moeten verhogen door extra zakjes zand mee te dragen. Dat een laag startgewicht niet altijd gunstig is blijkt uit de prijs die wordt uitgekeerd: het gewicht van de vrouw, in liters bier. Met slechts 45 kilogram aan eigen gewicht kwamen de Estse winnaars er zoedoende een beetje bekaaid van af.

Het evenement is ooit ontstaan uit de verhalen van een plaatselijke legende, waarbij een bende vrouwendieven de dorpen zo zouden afstropen. In de huidige vorm is deze wedstrijd nu al voor het elfde jaar georganiseerd.