Miljoenenboete voor Shell

In de Amerikaanse staat Texas heeft een juryrechtbank Shell een boete opgelegd van vijftig miljoen dollar. Het bedrijf krijgt deze boete, omdat het een pijplijn heeft verkocht aan het Amerikaanse energieconcern Eott. Op zich is dit niet zo vreemd, ware het niet dat Shell wist dat de pijplijn lek was. Toch verkocht het energiebedrijf de leiding aan Eott. De gevolgen hiervan waren niet te overzien. Zo kwam er olie terecht in de waterleidingen.

Diverse gezinnen in het westen van Texas klaagden in 2001 Eott aan, nadat zij olie in hun drinkwater hadden aangetroffen. Het bedrijf uit Houston schikte de zaak eerder dit jaar buiten de rechtbank. Eott moest hiervoor met een bedrag van drie miljoen dollar over de brug komen. Eott sleepte vervolgens Shell voor de rechter om de kosten te verhalen.

Het Nederlands/Britse energiebedrijf moet niet alleen een boete van vijftig miljoen dollar betalen. Dit bedrag dient enkel als schadevergoeding. De juryrechtbank stelt ook dat Shell aan Eott zes miljoen dollar moet betalen, als vergoeding voor de schoonmaakkosten. Shell zal waarschijnlijk in hoger beroep te gaan tegen het vonnis.