Berlusconi zorgt voor rel in Europees Parlement

MREn had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In het Europese parlement is een enorme rel uitgebroken door een uitspraak van de kersverse EU-voorzitter Berlusconi. De Italiaanse premier zei tegen een lid van
de Duitse SPD, Schultz, dat die in een film over een nazi-kamp perfect de rol van commandant zou kunnen spelen.

Berlusconi kwam tot die opmerking omdat de SPD'er had gesuggereerd dat Berlusconi's politieke functie botste met diens grote belangen in de media. Ook had Schultz kritiek geuit op de Italiaanse politicus Bossi, leider van de regeringspartij Lega Nord. Die zou met diens zware uitspraken over illegale migranten het handvest van grondrechten van de toekomstige EU-grondwet al bij voorbaat zwaar geschonden hebben volgens Schultz. Ook zei de Duitser dat Italië nu erger de grondrechten schendt dan Oostenrijk met de extreemrechtse FPÖ van Jörg Haider in de regering.

Een deel van het Europese Parlement reageerde woedend op Berlusconi. De voorzitter vroeg of hij de opmerking wilde intrekken, maar dat weigerde hij pertinent. Berlusconi zei dat de uitspraak van Schulz "gemeen en een belediging'' voor zijn land was. "Ik heb daarop gereageerd met ironie." De parlementsleden die het opnamen voor Schulz en op hun banken applaudiseerden noemde Berlusconi "toeristen in de democratie''.