VVD: "Berlusconi steelt van Europa"

fitrefo had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Italiaanse premier Berlusconi heeft zware kritiek ontvangen van de VVD in het Europees Parlement. VVD-voorman Maaten noemt de Italiaanse premier zelfs een "dief uit de portemonnee van elke Europeaan". Berlusconi is vandaag voor een half jaar benoemd tot voorzitter van de Europese Unie.

Maaten is van mening dat Berlusconi niet geschikt zou zijn om de EU te leiden. De premier pleit voor opheffing van het stabiliteitspact, dat de euro moet beschermen tegen hoge begrotingstekorten. "Een serieuze EU-voorzitter hoort niet te zagen aan de basis van onze Europese munt", schreef de VVD'er vandaag in een open brief aan Berlusconi. "U snijdt dan niet alleen in uw eigen vingers, u bent dan ook een dief uit de portemonnee van elke Europeaan."

Ook vindt Maaten de Italiaanse premier niet geloofwaardig. Hij zou namelijk alle beloften over een forse hervorming van zijn eigen economie niet zijn nagekomen. Verder denkt de VVD-aanvoerder dat Berluscnoni ook de invoering van een Europese grondwet en de onderhandelingen over interne EU-hervormingen niet echt zal kunnen leiden. "In eigen land lijkt u op gespannen voet te staan met de rechterlijke macht. Hoe ziet u de onderhandelingen onder uw leiding dan voor zich?"

Maaten bekritiseerde eveneens de dominante positie van Berlusconi in de Italiaanse media, die hij bijna volledig bezit. Hij noemt hem een "gevaar voor de persvrijheid". Ook vindt hij dat de Italiaanse regeringsleider de afgelopen maanden te vaak openlijke conflicten had met zijn rivaal Prodi, die tevens voorzitter is van de Europese Commissie.

Berlusconi liet weten dat het volgens hem niet langer nodig is om met de Europese Commissie samen te werken. De Europese Commissie vormt het dagelijkse bestuur van de EU. Maaten besloot zijn brief met de volgende woorden: "Zo'n voorzitter kan Europa missen als kiespijn. Nu is het tijd om te laten zien dat u een staatsman bent. Ik wacht rustig af."