Volle melk en boter tegen astma

poohbeer had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volle melk en boter zouden peuters kunnen behoeden tegen astma, een ziekte die vooral in de Westerse landen veel voorkomt. Dat blijkt uit een studie van Nederlandse onderzoekers, dat vandaag in het Britse wetenschappelijk magazine Thorax is gepubliceerd.

Het onderzoek vond plaats onder leiding van Alet Wijgag van het Nationaal Instituut voor Volksgezondheid en Milieu in Bilthoven. De onderzoekers onderzochten het dieet van bijna 3.000 2-jarige kinderen. De gegevens werden vergeleken met het aantal kinderen dat op 3-jarige leeftijd aan astma lijdt. Hieruit bleek dat dagelijks volle melk drinken en boter eten, zorgt voor een lager aantal astmapatiŰnten.

Niet alleen boter en melk zijn gezond. Ook het eten van bruin brood zou het aantal astmagevallen beperken. Kinderen die elke dag fruit en groenten eten, hebben eveneens minder kans om astma te krijgen. Het verschil was echter te klein om relevant te zijn.

Het is niet voor het eerst dat er verband wordt gelegd tussen het groeiende aantal astmapatiŰnten en het vermijden van verzadigde vetten. Eerder al wezen andere onderzoekers op een mogelijk verband tussen de twee ontwikkelingen. In Westerse landen doet men steeds meer pogingen om verzadigde vetten, zoals in vlees en melk, te vervangen door onverzadigde vetten, zoals in plantaardige oliŰn.