Al-Aqsa Nederland op EU-terrorlijst

Gisteren heeft de Europese Unie de organisatie al-Aqsa Nederland op de lijst van verboden terroristische groeperingen gezet. Nederland besloot begin april om de financiŽle middelen van de Nederlandse stichting al Aqsa uit Rotterdam te laten bevriezen. De stichting spande hierop een rechtszaak aan maar dat verloor ze.

Volgens de nationale experts van de EU is al-Aqsa Nederland een vereniging die fondsen werft voor terreurdaden in het Midden-Oosten. Plaatsing op de Europese terrorismelijst betekent onder meer dat dit nu ook gebeurt in de aangesloten landen. In Duitsland was de stichting al langer verboden.

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) zegt dat al-Aqsa Nederland geld ingezameld heeft dat voor een deel ten goede is gekomen aan de Palestijnse beweging Hamas.

De stichting Al Aqsa beweert zelf op haar website een Nederlands/Palestijnse hulporganisatie te zijn met "een humanitaire missie". Haar doel is "hulp te bieden aan Palestijnse projecten, waarmee ze het onrecht dat dit volk wordt aangedaan, probeert te verminderen". De site is nog niet geupdate na deze EU-uitspraak. Er valt alleen te lezen dat minister De Hoop Scheffer Palestijnse kinderen in de kou laat staan doordat hij de rekeningen van Al-Aqsa in april liet blokkeren.