Vernietiging Amazone regenwoud alarmerend

Nieuwe satellietdata van het Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek van BraziliŽ heeft een alarmerende groei van de ontbossing van het Amazone regenwoud aan het licht gebracht, schrijft New Scientist vrijdag.

Terwijl de groei tot 2001 maar liefst doorzette tot het vernietigen van 18.000 vierkante kilometer regenwoud per jaar tot en met 2001, is dit met 40 procent gestegen tot maar liefst 25.000 vierkante kilometer regenwoud in 2002. Ter vergelijking: Nederland heeft een oppervlakte van 41.000 vierkante kilometer.

Wetenschappers noemen het "alarmerend". Het regenwoud herbergt vele dier- en plantensoorten, en heeft een groot effect op het globale klimaat. Momenteel wordt er per jaar vijf procent van het regenwoud vernietigd, aldus Sandra Charity van het Wereld Natuur Fonds in BraziliŽ. Als dit doorzet is het Amazone regenwoud over twintig jaar een dorre woestijn.

De Braziliaanse overheid zegt bij het horen van dit bericht onmiddellijk actie te willen ondernemen. "We gaan een noodactie in werking stellen om de zorgwekkende vernietiging van het oerwoud tegen te gaan.", zegt Marina Silva, minister van milieu.


Ontbossing voor soja-plantages (Foto: Greenpeace)