20% van de scholieren heeft psychische klachten

Rollende_Babba had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uit een onderzoek van het Trimbos-instituut is gebleken dat één op de vijf leerlingen last heeft van psychische stoornissen. Het afwijkende gedrag loopt uiteen van extreme teruggetrokkenheid tot obsessief en agressief gedrag.

Ter Bogt vroeg ruim 7500 leerlingen van 75 basisscholen en 66 middelbare scholen hoe ze zich voelen. Op het VMBO blijkt 25 procent van de leerlingen last te hebben van psychische stoornissen, op het VWO is dit 14 procent. Volgens Ter Bogt hebben lager opgeleide en allochtone jongeren meer problemen dan hoog opgeleide en autochtone leeftijdsgenoten: "VMBO'ers drinken en roken meer dan vwo'ers, en gebruiken vaker cannabis. Ook vinden ze hun gezondheid minder goed."

Ook vindt meer dan de helft van de zestienjarige meisjes zichzelf te dik. Ter Bogt ziet hierin echter een cultuurverschil: Surinaamse en Antilliaanse meisjes blijken vaak dikker te zijn dan hun Nederlandse medescholieres, maar zien dit niet als een probleem.

Ter Bogt heeft geen verklaring voor het hoge percentage psychische problemen. Wel ziet hij een duidelijk verband tussen een lage opleiding en een slechte gezondheid.