Genocidewet treft Belgische minister

De omstreden genocide wetgeving in België, die de regering daar nu wil aanpassen, lijkt zich te keren tegen één van de initiatiefnemers van die wet, de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel. Tegen hem is door het Antwerpse N-VA-bestuurslid Bart De Wever een klacht ingediend wegens schending van de genocidewet.

Volgens De Wever heeft Michel als minister van Buitenlandse Zaken toestemming verleend voor de levering van 5.500 Minimi-mitrailleurs van FN aan het leger van Nepal. Dat land heeft een regime dat door verschillende mensenrechtenorganisaties en officiële rapporten wordt beschuldigd van grove schendingen van de mensenrechten, aldus de N-VA.

De Wever zegt met zijn klacht de "hypocrisie" van Michel en de federale regering aan de kaak te willen stellen. ''Enerzijds wenst Michel zich te profileren als kampioen van de mensenrechten en politie-agent van de wereld, anderzijds worden Waalse wapens geleverd aan landen waar de mensenrechten met de voeten worden getreden, zoals Nepal, Indonesië en de Filipijnen. Wie beweert zijn politiek te baseren op de universele rechten van de mens, kan niet op het ene moment super principieel zijn en op het andere super pragmatisch''.

De Wever is eigenlijk een tegenstander van de genocidewet, want door een waslijst aan klachten tegen de meest diverse regimes en machthebbers wordt de Belgische buitenlandse politiek en internationale diplomatie meer en meer bemoeilijkt, zo zegt De Wever. Bovendien vindt hij dat door de komst van het Internationaal Strafhof, de genocidewet overbodig is geworden.

Eerder al maakte een extreem-linkse Belgische advocaat gebruik van de wet door namens 19 Irakezen een klacht wegens oorlogsmisdaden in te dienen tegen de Amerikaanse generaal Franks. De Belgische politiek stuurde die klacht door naar de VS, zodat er geen vervolging in België kan plaatsvinden. De advocaat heeft daar echter hoger beroep tegen aangetekend.