Belgische genocidewet aangepast na druk VS

bumberklevers had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Onder zware Amerikaanse druk wordt de omstreden Belgische genocidewet grondig aangepast. Daardoor zijn aanklachten voor misdaden die niet door of tegen een Belgisch staatsburger zijn gepleegd, niet langer mogelijk. Hierover hebben de partijen die werken aan een nieuw Belgisch kabinet dit weekeinde een akkoord bereikt.

Door de genocidewet kon een Belgische rechter misdaden berechten die niet in België zijn gepleegd. Diverse mensen maakten daar al gebruik van door een aanklacht in te dienen tegen de Amerikaanse generaal Franks, de Amerikaanse president Bush en de Britse premier Blair wegens oorlogsmisdaden in Irak. De Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, dreigde daarop met het weghalen van het Navo-hoofdkwartier uit Brussel.

Met de aangepaste wet kan straks alleen een aanklacht worden ingediend als de dader of het slachtoffer een Belg is. Bovendien is het de bedoeling dat de voorzitter van het hof van beroep moet instemmen met het starten van een procedure, om te voorkomen dat een dossier op de tafel van de regering belandt.