Grondwet van de EU binnen een jaar klaar

bumberklevers had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De grondwet van de Europese Unie moet nog voor de verkiezingen van het Europarlement, volgend jaar juni, klaar zijn. De Europese leiders hebben vrijdag tijdens een topontmoeting in de Griekse badplaats Porto Carras afgesproken vaart te zetten achter de onderhandelingen, die in oktober beginnen.

Een breed samengestelde denktank, de Conventie, heeft vorige week een ontwerp-grondwet gepresenteerd. Die vormt volgens de EU-leiders "een goede basis" voor het begin van een maandenlange speciale conferentie van de lidstaten. "We hebben een stevige basis, die we alleen nog maar hoeven te verfijnen", betoogde de Franse president Chirac na afloop van de top. Zowel hij als de Duitse kanselier Schröder hoopten nog eind dit jaar een akkoord te sluiten.

Wel wezen alle staats- en regeringsleiders op hun eigen verlanglijstjes. Nederland wil zijn vetorecht bij de meerjarenbegroting van de EU niet kwijtraken, Frankrijk wil het Europarlement geen zeggenschap geven in het landbouwbeleid en Spanje weigert zijn meer dan evenredige stemrecht in de Europese ministerraden op te geven. Toch was de stemming op de top positief, vindt premier Balkenende. "Er was geen sfeer van blokkades."

Volgens de ontwerpgrondwet moet de EU een meerjarige 'president' krijgen die de toppen voorzit. Vanaf 2009 wordt de Europese Commissie, het machtige dagelijks bestuur van de EU, kleiner en heeft niet langer elke lidstaat zijn eigen commissaris met stemrecht.