Dertig jaar cel voor pedoseks-priester

De voormalig rooms-katholieke priester Robert Schaeufele (55) is in Florida (VS) tot 30 jaar cel veroordeeld wegens seksueel misbruik van twee jongens. Het misbruik vond ruim 20 jaar geleden plaats; de ex-priester bekende de feiten.

Schaeufele misbruikte de jongens tussen 1983 en 1985, toen hij werkzaam was in een parochie in de buurt van de stad St. Petersburg. Vorig jaar legde hij het priesterambt neer, nadat hij van seksueel misbruik was beschuldigd.

De Rooms-Katholieke Kerk in de Verenigde Staten ligt al lange tijd hevig onder vuur door schandalen over priesters die zich aan kinderen hebben vergrepen. Oud-gouverneur Frank Keating van Oklahoma, voorzitter van de commissie die de Amerikaanse bisschoppen zelf hadden ingesteld om het seksueel misbruik door priesters tegen te gaan, trad deze week af nadat hij in een kranteninterview fel had uitgehaald naar de Californische bisschoppen; hij vergeleek hen met de maffia.

Vorig jaar noemde Paus Johannes Paulus II priesters die kinderen seksueel misbruiken 'een bron van schaamte en droefenis'.