OM: Kans herhaling bij Volkert v/d Graaf

Het openbaar ministerie gaat zich begin juli tijdens het hoger beroep in de zaak tegen de moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der Graaf, richten op het gevaar dat de kans dat deze in herhaling valt aanwezig is. Dit blijkt uit het zogeheten appèl-memorie, dat door officier van justitie Koos Plooy bij het Amsterdamse gerechtshof is ingediend.

De rechtbank in Amsterdam kwam eerder tot de conclusie dat gevaar voor recidive bij Van der Graaf niet aanwezig is. Hij werd toen veroordeeld tot 18 jaar celstraf, na een eis tot levenslang.

Maar volgens het openbaar ministerie heeft de Amsterdamse rechtbank haar besluit niet voldoende gemotiveerd. Zolang het Pieter Baan Centrum (PBC) het niet weerspreekt, houdt de openbare aanklager er rekening mee dat er kans op herhaling is bij Van der Graaf.

In het appèl-memorie twijfelt de openbare aanklager ook het motief van Van der Graaf. Zelf heeft de moordenaar van Fortuyn verklaard tot de moord te zijn gekomen omdat hij wilde opkomen voor zwakkeren in de samenleving, zoals WAO'ers, asielzoekers en moslims. Maar volgens het OM kwam hij alleen voor het dierenwelzijn in actie. Zijn algemene politieke betrokkenheid is niet concreet.

Ook het ontbreken van spijt bij Van der Graaf is een reden voor het hoger beroep, net als de vrijspraak voor Van der Graaf van het in bezit hebben van chemicaliën.

Tot nu toe hullen de advocaten van Van der Graaf zich in stilzwijgen. Verwacht wordt dat zij vooral de uitlatingen van politici over het proces zullen aanwenden om bij het gerechtshof op strafvermindering aan te sturen.