Belastingaanslag vanwege Cup-a-Soup

blackie007 en jeroenstampy hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij de gemeente Pekela in Groningen zijn ze toch niet zo blij met een nieuwe Cup-a-Soup automaat. De gemeente heeft sinds kort een automaat in het gemeentehuis staan, maar moet daar nu van de fiscus belasting over betalen. Pekela heeft een belastingnaheffing van vijfduizend euro gekregen. "De belasting ziet de kopjes soep als een maaltijd", reageert burgemeester Meindert Schollema verbijsterd. "De inspecteur is daar dagen mee bezig geweest. Hij is zelfs naar de plaatselijke supermarkt en naar dorpshuis De Snikke geweest om te kijken wat een kopje soep moet kosten. Zo heeft hij vastgesteld dat er per kop 37 eurocent belasting over de soep dient te worden betaald."

De burgemeester is woest op de Belastingdienst. Twee belastinginspecteurs hebben afgelopen voorjaar in zes weken tijd de gemeentelijke boekhouding uitgeplozen, waarna ze volgens Schollema drie dubieuze naheffingen hebben opgelegd van in totaal zeventigduizend euro.

Voorlichter Marcel Homan van het ministerie van financiŰn schatert het uit als hij het verhaal hoort. "Dit is de leukste vraag die ik de laatste maand heb gehad. Ik zal dit uitzoeken", zegt hij. Een uurtje later serieuzer: "Ik vind het vervelend dat ik niet op individuele kwesties mag ingaan. Maar in het algemeen: de wet geldt voor iedereen. Ook voor gemeenten. Op het moment dat een inspecteur concludeert dat er sprake is van een maaltijdverstrekking zal dat moeten worden belast."

Of ook andere gemeenten en bedrijven die Cup-a-Soup verstrekken een naheffing kunnen verwachten kan Homan niet zeggen.