Hitlergroeten in Landgraafse discotheek

De Landgraafse discotheek E-Xlipse wordt niet strafrechtelijk vervolgd omdat op haar website foto's staan van jongeren die de Hitlergroet brengen. Dat heeft justitie bepaald. De Avro maakte gisteren in een radioprogramma melding van het extreme gedrag en liet op haar website nog eens zeven foto's zien waarop jongeren hun rechterhand provocerend in de lucht steken.

De burgemeester van Landgraaf heeft de foto's ook bekeken, maar ziet geen mogelijkheden om de zaak te sluiten omdat "de openbare orde en veiligheid niet in het geding zijn." Wel houden hij en justitie de E-Xlipse nauwlettend in de gaten.

In de uitzending van gisteren verklaarde ťťn van de jongeren dat ze zich geprovoceerd voelden: omdat ze als nazi's werden aangesproken, gingen ze zich ook maar zo gedragen. Op het forum stonden volgens de Avro ook zeer racistische teksten. Zo werd het beruchte kledingmerk Lonsdale bejubeld: 'Laat Ons Nu Samen De Allochtonen Langzaam Executeren'. Die teksten zijn inmiddels verwijderd. Ook de foto's zijn weg.