Voetballer krijgt 80 uur dienstverlening voor doodschop

Gijs / Da Damzzz, Roel's Weblog en HansMij hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een speler van voetbalclub Culemborg '67 is door de politierechter in Utrecht veroordeeld tot tachtig uur dienstverlening. De officier van justitie had vijftig uur geëist. Over een eventuele schadevergoeding wegens inkomensschade wilde de politierechter nog geen uitspraak doen.

De 28-jarige veroordeelde speler zette 1,5 jaar geleden in Nieuwegein tijdens een voetbalwedstrijd een sliding in, waarmee hij een tegenstander zwaar lichamelijk letsel toebracht. Volgens de rechter voerde hij de sliding zo uit dat letsel bij de tegenstander onvermijdelijk was. De amateurvoetballer zelf meent zijn sliding correct te hebben ingezet.

Volgens getuigen zette de amateurvoetballer de sliding in met twee benen en raakte hij zijn tegenstander met een been vlak onder de knie. Die tegenstander liep een dubbele beenbreuk op en kon een jaar lang niet werken en hij zal nooit meer kunnen voetballen. De scheidsrechter gaf de voetballer destijds een rode kaart en sprak in het wedstrijdrapport over een 'vieze en bewuste' overtreding.

De veroordeelde verklaarde dat het letsel bij de tegenstander ontstond omdat deze ongelukkig ten val was gekomen. Zijn medespelers bevestigden dit, maar de officier van justitie hechtte meer waarde aan de verklaringen van de scheidsrechter en de spelers van de andere club.

De advocaat van de veroordeelde betoogde dat een veroordeling de dood voor het amateurvoetbal zal betekenen. "Voetballers aanvaarden nu eenmaal de kans op lichamelijk letsel. V. heeft misschien een onhandige of foute sliding ingezet, maar hij had niet de bedoeling om zijn tegenstander te blesseren."