Defect gen veroorzaakt manische depressiviteit

Roland had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Enigszins positief nieuws voor mensen die lijden aan manische depressies: Er is een defect in een gen ontdekt dat manische depressiviteit veroorzaakt. Het gen, GRK3, speelt een grote rol bij de reactie van de hersenen op stoffen als dopamine, die verantwoordelijk zijn voor stemmingswisselingen.

Een team van wetenschappers heeft een mutatie ontdekt in de 'schakelaar' van het gen GRK3. Dat kan betekenen dat het gen niet goed wordt geactiveerd en wordt afgezet juist als het zou moeten 'aanstaan'. De hersenen reageren dan niet goed - of zelfs averechts - op de chemische stoffen die zorgen voor het in bedwang houden van stemmingen.

Manische depressiviteit is een van de meest voorkomende psychische ziektes. Eén op de 200 mensen lijdt aan deze zeer ingrijpende aandoening. Patiënten ervaren afwisselende periodes van enorme euforie en zware depressie. Er zijn wel medicijnen, maar die werken maar bij zo'n 50% van de patiënten en bovendien zijn er akelige bijwerkingen.

De mutatie die nu ontdekt is zou verantwoordelijk zijn voor de ziekte bij één op de tien patiënten met manische depressiviteit. Het defect maakt iemand overgevoelig voor dopamine. Die moet zoiets ervaren als het gebruiken van cocaïne.

De onderzoekers hopen dat hun ontdekking leidt tot het maken van nieuwe medicijnen. Wel kan het nog jaren duren voor er betere geneesmiddelen komen.