Franse rechter kraakt R'dams moslimproces

Rodoin Daoud, een Algerijn die in Frankrijk vastzit en verdacht wordt van terrorisme, zal niet aan Nederland worden uitgeleverd. De verdachte ontsnapte vorig jaar met aan elkaar geknoopte lakens uit de Koepelgevangenis in Breda. Hij werd later in Frankrijk aangehouden.

Nederland wil Daoud berechten voor terrorisme, maar als het aan de Fransen ligt komt daar niets van in. De Franse onderzoeksrechter J. L. Bruquiere zei gisteravond in het tv-programma NOVA dat het maar goed is dat de Algerijn in Frankrijk vastzit, omdat de man ''daar niet zal kunnen ontsnappen''. Hij noemde Nederland een vrijplaats voor moslimterroristen.

De Franse rechter kraakte het moslimproces in Rotterdam, waarbij onlangs 12 vermeende terroristen werden vrijgesproken. Volgens hem was overduidelijk dat de mannen behoorden tot een terroristische moslim-cel. Bruquiere zei in Nova: ''De twaalf zijn geen gewone religieuze mannen. Ze staan in Engeland en Frankrijk ook bekend wegens hun terroristische activiteiten. Het zijn actieve leden van een beweging. Ze staan klaar om aanslagen te plegen."

Volgens een Nederlandse woordvoerder van justitie doet het Openbaar Ministerie (OM) er alles aan om de vermeende terroristen achter de tralies te krijgen. "In twee terrorismezaken zijn we in hoger beroep gegaan. Dat zegt genoeg over de opvattingen van het OM. Maar de rechter heeft hier altijd het laatste woord''. Hij zei niets te weten van de Franse weigering om Daoud uit te leveren.

Wel benadrukte de woordvoerder dat de Nederlandse regering aan een nieuwe wetgeving werkt. De minister van Justitie heeft naar aanleiding van de aanslagen van 11 september een wetsvoorstel ingediend, dat het onder meer mogelijk moet maken om terroristen zwaarder te straffen. Die wet is echter nog steeds niet aangenomen.