Woede over ME optreden Nijmegen

Een aantal raadsfracties van de gemeenteraad in Nijmegen wil dat leden van de Mobiele Eenheid (ME) voortaan rugnummers dragen als ze worden ingezet bij ongeregeldheden of charges. Zo kunnen politiemensen individueel strafrechtelijk worden vervolgd als ze over de schreef gaan.

Aanleiding voor deze wens zijn de ongeregeldheden op hemelvaartsdag in het stadscentrum van Nijmegen tijdens de inhuldiging van eredivisionist NEC, toen die Europees voetbal behaalde. De ME zou toen op zo'n beetje alles wat bewoog hebben ingeslagen, waaronder onschuldige volwassenen en kinderen.

CDA-burgemeester Guusje ter Horst zal mogelijk deze week de rijksrecherche opdracht geven om een onderzoek naar de vermeende misdragingen van de ME'ers in te stellen. Bij de politie zijn inmiddels door burgers al aangiftes ingediend tegen de ME.

Volgens SP-fractievoorzitter Hans van Hooft werden onschuldige mensen van bankjes afgeslagen. ''Dit excessief gedrag is onacceptabel. Je kunt niet zomaar op onschuldige ouders met hun kinderen inslaan''. Fractievoorzitter Wouter van Eek van Groen-Links, de grootste fractie van de gemeenteraad, zegt: ''Het was ronduit onverantwoord op welke wijze de ME'ers zich hebben gedragen. Er zijn bij de gemeente tientallen brieven en telefoontjes binnengekomen.'' CDA-fractievoorzitter Richard Preijers heeft met eigen ogen gezien hoe hardhandig de ME tekeer ging.

De VVD, het CDA en PvdA steunen het plan voor een onderzoek, maar vinden rugnummers invoeren te ver gaan. Politiebond ANPV ziet niks in het rugnummerplan. Volgens een woordvoerder is een ME-optreden een groepsgebeuren waarbij niet het individu maar het peloton verantwoordelijk is.