Maker Thunderbirds kiest voor computers

aswin had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gerry Anderson, de bedenker van tv-series als Thunderbirds, Stingray en Captain Scarlet, heeft zich voor een nieuwe poppenserie overgegeven aan de verlokkingen van de moderne techniek. De BBC meldde maandag dat Andersen bij de remake van Captain Scarlet de vertrouwde touwtjes heeft ingewisseld voor de modernste computerfoefjes.

In de jaren zestig waren de avonturen van onder meer Thunderbirds over de hele wereld razendpopulair. Anderson is betrokken bij het maken van een nieuwe 26-afleveringen tellende Captain Scarlet-serie. De geestelijk vader van de televisie-marionetpoppen is enthousiast over de mogelijkheden van de nieuwe technieken.

In de jaren zestig was het zeer moeilijk om de poppen menselijk gedrag mee te geven. "De poppen konden niet lopen, hun handen waren uit ťťn stuk gemaakt en ze konden hun vingers niet gebruiken. Daardoor konden ze niets oppakken", herinnert Anderson zich. "Het was ook erg moeilijk om ze een overtuigende blik mee te geven als ze zich naar iemand toedraaiden."

Anderson wordt niet geplaagd door heimwee naar de tijd dat er nog regelmatig een touwtje in beeld was en de poppen zich nog op een robot-achtige manier voortbewogen. "Het is nu mogelijk om de poppen opnieuw tot leven te brengen, precies zoals ze waren in de originele series. Met het verschil dat ze zich nu net als echte mensen kunnen gedragen."

De poppen krijgen volgens Anderson echte gezichtsuitdrukkingen, terwijl de nieuwe techniek het ook mogelijk maakt dat de monden van de poppen net zo beweegt als bij echte mensen. "Ze kunnen rennen, huppelen en springen. Het komt echt tot leven."

Overigens deelt niet iedereen Andersons enthousiasme. Namens een Anderson-fanclub deed Martin Gainsford tegen de BBC zijn beklag over de toepassing van nieuwe technieken. "De kleine animatiepoppen hebben iets, ze maken schokkerige bewegingen en af en toe zie je een touwtje, maar dat maakt niet uit", zei Gainsford.

In 2005 moet de nieuwe Captain Scarlet-serie klaar zijn.