A'dams college weert extreme Turken

De directie van het Nova College aan de Piet Mondriaanstraat in Amsterdam West heeft een bijeenkomst, die vandaag gepland stond, van de stichting Turkse Islamitische Hulpverlening en Solidariteit (TIHS) afgelast. De Onderzoeksgroep Turks extreem-rechts -gelieerd aan het antifascistische vakblad Alert!- had de school gewaarschuwd dat er op de bijeenkomst sprekers zouden komen die banden hebben met de extreem-rechtse Grijze Wolven.

Als vooraanstaande gasten zouden onder meer de voorzitter van de Turkse Grote Eenheids Partij (BBP), Muhsin Yazicioglu, en de voorzitter van de Europese Federatie Nizam-i Alem, Recep Yildirim optreden. De aanwezigheid van deze twee personen noemt de Onderzoeksgroep Turks extreem-rechts niet verrassend: ''De TIHS is namelijk een mantelorganisatie van de BBP en de federatie Nizam-i Alem bundelt organisaties in Europa die zich verbonden voelen met het extreemnationalistische gedachtegoed van de BBP. De Grote Eenheids Partij splitste zich in 1992 af van de extreemnationalistische Partij van de Nationalistische Actie (MHP), de aanhangers van de partij staan in Nederland bekend als Grijze Wolven''.

Het Nova College besloot na de waarschuwing van de onderzoekgsgroep én een gesprek met de organisatoren, die zelf spraken van een 'culturele bijeenkomst', het huurcontract voor de zaal te ontbinden. Volgens woordvoerster Heleen Stoltz van het Nova College bleek dat het om een politieke bijeenkomst ging en is de zaal alleen voor feesten en partijen, niet voor politieke getinte manifistaties.

De Grijze Wolven gelden voor veel Turken als een besmette groep. Vorig jaar ontstond groot rumoer toen de Turkse belangenorganisatie DIDF/DVA een pand dreigde te moeten delen met het Turks Kultureel Centrum (TKC). Ook TKC zou banden met de Grijze Wolven hebben