AEL roept op om Israel te boycotten

De Arabisch Europese Liga Nederland (AEL-NL) doet op haar website een oproep aan de Nederlandse samenleving om Israël (door de AEL omschreven als ''de zionistische entiteit'') te boycotten. De AEL-NL beschuldigt verschillende Nederlandse bedrijven ervan geld ''naar de zionistische entiteit'' te sturen om die te steunen in haar gruweldaden. Indirect steunen de kopers van producten van die bedrijven ''de zionisten om onze broeders en zusters in onder andere Palestina te vermoorden'', zo stelt de AEL.

De actie van de AEL-NL is een direct gevolg van een afspraak tussen de pro-Palestijnse activiste Gretta Duisenberg en AEL-leider Abou Jahjah om Israël publiekelijk uit te sluiten. Daarbij hoort het boycotten van bedrijven uit Israël, zoals El Al en Ahava, en ondernemingen die zakendoen met dat land, zoals Baan, IBM, Boeing en Intel.

Op de site van de AEL wordt gelinkt naar een lijst van bedrijven die geboycot dienen te worden.

Namens het CIDI zegt onderzoeker W. Kortenhoeven dat het effect van deze oproep op burgers waarschijnlijk gering is. Bedrijven zullen volgens hem echter wél naar de lijst kijken, uit angst voor demonstraties en acties van de AEL tegen hun zaak.