Tot twee jaar geŽist tegen jonge afpersers

De officier van justitie heeft twee jaar cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk, geŽist tegen T. (18) en H. (19) uit Nieuwegein. Samen met P., een 23-jarige zwakbegaafde jongen, hebben de drie vrienden in februari dit jaar de eigenaar van een Utrechts zalencentrum afgeperst, omdat ze diepe schulden hadden gemaakt om zichzelf te kunnen omgeven met luxe spullen.

T. leende onder andere geld om een dure sportwagen te kopen, maar de 18-jarige jongen had geeneens een rijbewijs. Ook H. en P. hadden schulden, die opliepen tot duizenden euro's. Om het geld aan hun schuldenaars terug te kunnen betalen, besloten ze om iemand af te persen die veel geld had. Na een tip van de buurman van H. werd besloten dat de eigenaar van een Utrechts zalencentrum het slachtoffer wordt.

De drie vrienden gingen in februari dit jaar naar het zalencentrum met de smoes dat ze een zaaltje wilden huren. Eenmaal binnen werkten ze de eigenaar tegen de grond en sloegen hem in zijn gezicht. Ze werden echter gestoord door de vriendin van de eigenaar en vluchtten.

Vervolgens probeerde het drietal de eigenaar telefonisch af te persen: "We weten dat er vanavond feest is, er gaan mensen sneuvelen." Het slachtoffer, geschrokken door de dreigende taal, deed vervolgens aangifte bij de politie.

Op het politiebureau bleek zijn gsm ook aan te staan, want de jonge afpersers belden juist op dat moment opnieuw naar de eigenaar van het zalencentrum. De politie tapte de gesprekken die leidden naar de Nokia van P.

Afgelopen donderdagmiddag vertelde T. bij de Utrechtse rechtbank dat hij geen andere uitweg zag dan afpersing. Hij had al eens over zelfmoord gedacht, omdat hij niet wilde leven met schulden. Het wapen zou hij al in bezit hebben.

T., H., en P. bekenden allen verantwoordelijk te zijn geweest voor de telefonische afpersing. Wat betreft de mishandeling van het slachtoffer, wezen de drie echter voornamelijk naar elkaar.

Tegen de zwakbegaafde P. werd anderhalf jaar cel geŽist, waarvan zes maanden voorwaardelijk. H.'s buurman hoorde, evenals tipgever A., tien maanden cel eisen, waarvan vijf voorwaardelijk. De uitspraak is over twee weken.